Region Skåne
Skånes Kommuner
EU-logotyp

Nyhetsbrev 10

Säker Digital Kommunikation i Skåne

Det här nyhetsbrevet skickas ut av projektgruppen för Säker Digital Kommunikation (SDK) i Skåne. Projektet syftar till att underlätta och stötta införandet av SDK genom att till exempel informera, motivera och inspirera offentliga verksamheter i Skåne att ansluta till SDK.

SDK är intressant för kommuner, regioner såväl som statliga myndigheter för att underlätta informationsutbytet av känslig information.

Mer information om projektet och kontaktuppgifter finns i slutet av nyhetsbrevet!

Innehåll i detta nyhetsbrev

I det förra nyhetsbrevet delade Malmö stad med sig av erfarenheter från sin SDK-resa. Mer specifikt beskrevs lärdomar både från ett verksamhetsperspektiv med fokus på Hälsa-, vård och omsorgsförvaltningen samt ett övergripande tekniskt perspektiv på SDK-införandet inom Malmö stad. Projektet uppdaterade också om anslutningsstatus för de skånska kommunerna och Region Skåne baserat på Ineras anslutningskartor. Avslutningsvis, presenterade vi agendan för den avslutande konferens som S2i2-projektet genomförde den 31 januari.

I detta nyhetsbrev berättar vi om S2i2-projektets avslutningskonferens som genomfördes den 31 januari i Malmö med deltagande av över 110 personer på plats samt över 40 personer via digital sändning.

Låt oss hålla dig uppdaterad!

Klicka på knappen nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyhetsbreven kommer att skickas ut månadsvis. Skicka gärna vidare detta nyhetsbrev till alla du tror kan vara intresserade så att de också kan prenumerera!

Projektet SDK i Skåne

IMG_2836

Avslutningskonferens den 31 januari

Sedan juni 2021 har sju skånska kommuner samarbetat i införandet av Säker digital kommunikation (SDK) och att publicera och använda Öppna data. Den 31 januari hölls en avslutningskonferens för samverkansprojektet S2i2 med anledning av att projektet lider mot sitt slut.
S2i2-projektets gemensamma avslutningskonferens genomfördes den 31 januari i Media Evolutions City:s lokaler i Malmö. Konferensen var organiserad med en gemensam förmiddag för de två delprojekten med tre talare för att efter lunch delas upp i två parallella spår, ett för Öppna data och ett för SDK. Förmiddagens talare var:
  • Daniel Antonsson från Digg som inledde med att berätta om en vision för Sveriges digitala infrastruktur
  • Ann-Sofie Mårtensson från RISE som därefter beskrev datadriven utvecklings vardagsnytta samt
  • Daniel Dersén från Internetstiftelsen som slutligen illustrerade hur digital och datadriven utveckling kan vara nyckeln till att hantera klimatutmaningar
Daniel Antonsson, Digg presenterade hur utveckling av digital infrastruktur kan gynna kommuner och regioner. Inledningsvis beskrevs att EU har utsett perioden fram till 2030 som ett ”digital decade” och vilka huvudkomponenter som ryms inom detta begrepp. Daniel berörde att det är viktigt för offentliga Sverige att veta vad som sker på europeisk nivå, annars finns en risk att halka efter. Ett konkret exempel på digital utveckling i närtid som berördes var ”Single Digital Gateway” vars syfte är att underlätta ansökningar till högre utbildning inom hela EU under 2023. Ett annat exempel längre fram i tiden är arbetet med ett europeiskt eID som syftar till att kunna utbyta digitala identiteter inom EU som exempelvis körkort med mera.

Ann-Sofie Mårtensson, RISE presenterade bland annat Statens forskningsinstitut RISE med fokus på avdelningen Uppkopplat samhälle. Ann-Sofie inledde med att visa en kort film som beskrev ett uppkopplat samhälle – ”Den smarta staden” som fokuserade på att den idag uppkopplade data som samlas upp behöver vara mer tillgänglig i aggregerad form. Utmaningar idag handlar inte om teknik utan är främst organisatoriska kopplat till exempelvis juridik och integritetsrelaterade frågor. Vidare presenterade Ann-Sofie några konkreta exempel inom regioner och kommuner, varav flera exempel från skånska kommuner som Helsingborg, Kristianstad, Lund och Malmö.
IMG_2764
Daniel Dersén, Internetstiftelsen presenterade bland annat att Internetstiftelsen ansvarar för domänen .se samt Internetstiftelsen huvuduppdrag. Därefter presenterade Daniel hur Sverige arbetar med digitala lösningar under program begreppet ”Twin Transition” vilket omfattar digitalisering kopplat till klimatutmaningar. Han menade att digitalisering kan hantera en väsentlig del av de lösningar som behövs för att hantera de klimatförändringar vi ställs inför.

Paneldiskussion
Förmiddagen avslutades med att projektledaren för S2i2-projektet Anna Gillquist tillsammans med de tre förmiddagstalarna hade en paneldiskussion ledd av moderatorn Anna Kelly. Diskussionen fokuserade på varför mjuk infrastruktur är så viktig men också varför den kan vara komplicerad.
IMG_2776
Eftermiddag med fokus på SDK
Under eftermiddagens pass fokuserade SDK-spåret på vad som sker på nationell, regional och lokal nivå inom SDK. Talare i SDK-spåret var:
  • Emma Pettersson, processledare för SDK-projektet och Johan Nordin, projektkoordinator för SDK-projektet som presenterade lärdomar och resultat av SDK-projektet i Skåne
  • Arvid Hultman och Martin Völcker från Digg samt Annika Liljegren och Paola Sunnhagen från Inera som berättade om status för SDK på nationell nivå
  • Per Holmner från Arbetsförmedlingen berättade om deras arbete med SDK samt
  • Claes Piper och Niklas Åkesson från Region Skåne som berättade om deras SDK-arbete
SDK-projektet inledde eftermiddagen med att presentera delprojektets övergripande mål samt fyra delmål. Vidare presenterades hur delprojektet arbetat för att sprida kunskap om SDK genom samverkan. Därtill redogjorde delprojektet för fyra prioriterade former av informationsutbyten som identifierats inom ramen för projektet:
  • Informationsutbyte mellan kommun och region
  • Informationsutbyte mellan kommun/region och myndighet
  • Informationsutbyte inom kommuner
  • Informationsutbyte mellan kommuner
SDK-projektet avslutade med att informera om att delprojektet arbetar med att ta fram ett förslag på hur en fortsatt samordning och samverkan kring SDK i Skåne kan utformas efter att detta projekt avslutas.

Arvid Hultman och Martin Völcker från Digg fokuserade framförallt på att Digg har fått i uppdrag att utveckla och tillhandahålla SDK. Detta då även statliga myndigheter ska ansluta till SDK vilket gör att SDK bedöms vara av nationellt intresse. För att kunna dra nytta av de fördelar som digitaliseringen erbjuder behövs gemensam digital infrastruktur för välfärden och den offentliga sektorn i sin helhet. Genom överenskommelser mellan staten och SKR ges förutsättningar för att insatser kan ske samordnat på nationell, regional och lokal nivå.

Digg kommer ta över ansvaret för SDK från Inera tidigast den 29 september 2023. Datum kan komma att justeras om det behövs ytterligare tid för att säkerställa trygghet i övertagandet. Vidare informerade Digg om att de tillsammans med Inera planerar för att övertagandet ska ha så liten påverkan som möjligt för redan SDK-ansluta organisationer. Vidare pratade Arvid och Martin om ansvar för utveckling och förvaltning på lång sikt med fokus på nytta.

Digg:s uppdrag innebär att förbereda och ansvara för SDK:s infrastruktur, riskbedömningar kring informationssäkerhetsrisker samt analyser av säkerhetskrav utifrån omvärldssituationen samt juridiska analyser, vilket också sker i samverkan med SKR och Inera. SDK finansieras under 2022 och 2023 via statligt anslag. Digg informerade att de har överlämnat ett förslag till framtida finansieringsmodell till regeringen där SDK enligt förslaget finansieras via statliga anslag även fortsättningsvis, vilket skulle innebära att det fortsatt är avgiftsfritt för deltagande organisationer att ansluta. Denna fråga bereds nu i Regeringskansliet, men oavsett finansieringsmodell gör Digg analysen att nyttorna totalt överstiger kostnaderna.
IMG_2783
Annika Liljegren och Paola Sunnhagen från Inera berättade om nuvarande status för SDK, där bland annat privata utförare med offentlig finansiering från och med 17 januari också kan ansluta till SDK. 32 kommuner, sju regioner och två myndigheter har redan beställt SDK samt fem leverantörer, en kommun och en region finns för närvarande i SDK:s testmiljö. Inera informerade även om den planerade utvecklingen under våren 2023 vilken innehåller fortsatt utveckling av SDK i samarbete med Digg. Utvecklingen omfattar bland annat regelverk och dokumentation, adressbok (hur privata utförare presenteras) samt förbättringar av testklienten.

Inera har under hösten 2022 genomfört en nyttoanalys för SDK tillsammans med representanter från Region Värmland, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Sigtuna kommun. Utifrån Nyttoanalysen har Inera tillsammans med Sigtuna kommun tagit fram en Nyttokalkyl för SDK.
Syftet med Nyttokalkylen har varit att:
  • Få ett material som kommunicerar nyttor och kostnader med SDK
  • Ge en ökad förståelse för vinsterna med att använda SDK i olika delar i verksamheten samt
  • Bidra till att öka anslutningstakten
Nyttokalkylen innehåller både nyttor vilka värderas i pengar/tid men också ickemonetära nyttor som exempelvis ökad trygghet för personal, positiv klimatpåverkan samt ökad säkerhet. Nyttoanalysen kommer inom kort publiceras på Ineras öppna informationsyta, mer information finns under "Senaste nytt" på SDK:s öppna informationsyta.

Avslutningsvis berördes också leverantörsmarknaden av både Digg och Inera. Huvudfokus var de tre komponenterna accesspunkt(operatörer), meddelandetjänst (MT) och meddelandeklient (MK). Digg och Inera samverkar med ett stort antal leverantörer, nuvarande och framtida, för att stimulera till en välfungerande marknad. Digg rapporterade att förutom de idag fyra godkända accesspunktsoperatörer, är fler på gång att bli godkända i närtid. Inera rapporterade att två ytterligare leverantörer av mjukvara för MT/MK är nära ett godkännande, vilket gör att totalt fyra godkända leverantörer sannolikt snart kommer finnas.

De slutsatser som det skånska SDK-projektet drar baserat på Digg:s och Ineras gemensamma presentation är bland annat att fortsätta kommunalt SDK-arbete som planerat - det finns ingen anledning att avvakta. Ineras och Digg:s gemensamma strävan är att överlämningen ska innebära så liten påverkan som möjligt för redan anslutna till SDK eller de som står i begrepp att bli det.
IMG_2792
Per Holmner från Arbetsförmedlingen berättade om de erfarenheter Arbetsförmedlingen har dragit av samarbetet med Region Gotland samt den effektivisering de nu kan se som första statliga myndighet som har gått i skarp drift. Arbetsförmedlingens Myndighetsingång tillhör enheten Kundsupport och är den enhet som nu kommit igång med SDK. Myndighetsingången hanterar frågor från ca 2 700 frågeställare varje månad där frågorna besvarats genom motringning. De vanligaste frågorna är:
  • Hur ser sökandes planering ut?
  • Har personen aktivitetsrapporterat senaste månaderna?
  • Vilken insats/program har personen idag?
  • Behov av samverkan
  • Start och slut på programbeslut
Slutsatser Arbetsförmedlingen har dragit kring SDK är bland annat:
”Genom att Myndighetsingången använder sig av SDK för att ta emot förfrågningar och lämna svar digitalt istället för att ta emot och lämna svar via telefon skapas bättre förutsättningar för en kortare handläggningsprocess och ett fortsatt informationssäkert sätt att lämna ut uppgifter”.
Ingela Bredesen, chef för enheten Kundsupport på Arbetsförmedlingen citerades:
”Jag ser framför mig en avsevärt snabbare handläggning och känner en trygghet att känslig information inte sprids till obehöriga. Under 2023 hoppas jag att vi kommer kunna förflytta våra resurser från att ta emot och lämna ut ärenden på telefon, till att oftare arbeta med att dela information om medborgaren i SDK och SGSI”

Baserat på Arbetsförmedlingens presentation ser det skånska SDK-projektet att det finns goda möjligheter för skånska Arbetsmarknads- och/eller Socialförvaltningar att koppla upp SDK mot Arbetsförmedlingen. Vidare visar Arbetsförmedlingens arbete på den effektivisering och säkerhetshöjning som SDK kan skapa i kommunikation mellan kommuner och myndigheter – förhoppningsvis ökar detta intresse från skånska kommuner och statliga myndigheter att inleda sina SDK-resor!
Den avslutande presentationen under eftermiddagen genomfördes av Claes Piper, projektägare med deltagande av Niklas Åkesson, projektledare för Region Skånes SDK-projekt som startade i september 2022. Claes berättade bland annat att Region Skåne har som ambition att genomföra åtminstone två parallella SDK-piloter, Kommunala vårdgivare (KVG) beställningar av förbruknings- och sjukvårdsmaterial från Region Skånes ”Kommunkatalogen” samt en ytterligare ännu ej beslutad process inom sjukvård.
Initialt kommer Region Skåne under 2023 använda SDK som en molntjänst utan integrationer mot sina egna verksamhetssystem. Därefter planerar Region Skåne efter en utvärdering av piloterna att diskutera ett fortsatt breddinförande med start under resterande 2023.

Eftermiddagens pass om SDK spelades in och har publicerats på SDK-projektets webbsida hos Skånes kommuner. Du hittar inspelningen på skåneskommuner.se/sdk.
Bild från konferensen
Klicka på bilden för att titta på videon på Vimeo.

Det nationella SDK initiativet

Inera ny

Inera informerar:

Den 12 januari började Arbetsförmedlingen och Region Gotland att använda SDK i skarp miljö, dvs att skicka meddelanden till varandra. Här kan du ta del av en intervju med Anna Ekegren om Arbetsförmedlingens anslutningsresa.

För att få en överblick över hur långt kommuner och regioner har kommit i sin anslutning till SDK har Inera lagt upp kartor på SDK:s webbsida där de uppdaterar statusen månatligen: Status för SDK i kommunerna.

Kommande aktiviteter:
Under den närmaste månaden kommer Inera fortsätta att utveckla SDK enligt de behov som fångats upp både från användarorganisationer och systemleverantörer. Inera erbjuder även forum med olika teman som ni är varmt välkomna att anmäla er till. Ni hittar dem i Ineras kalendarium på SDKs informationssidor.

Inera har även börjat med utbildningar för de som ska vara administratörer i SDK Adressbok. När ni har bestämt vem eller vilka som ska ansvara för era adresser i adressboken kan ni anmäla det till Inera så bjuder de in dem till kommande utbildning.
DIGG_logo_text_color

DIGG informerar:

Uppdaterad information kring godkända Accesspunktsoperatörer finns att hitta på nedanstående länk till Digg:s webbplats.

Digg kommer till nästa Digg-forum den 21 mars gå ut med ytterligare information om SDK och status i övertagandeprojektet (se nedanstående länk).
Digg forum | Digg

Projektet SDK i Skåne är en del av S2i2-projektet

Region Skåne har tillsammans med tio samverkansparter tilldelats finansiering från Europeiska Regionalfonden för att genomföra projektet Skånsk Samverkan för innovativ Informationshantering (S2i2).
Projektet fokuserar bland annat på införande av den nationella tjänsten Säker Digital Kommunikation (SDK) hos skånska kommuner och Region Skåne. Projektet riktar sig till skånska kommuner, Region Skåne och näringslivet i Skåne.

Målet är att efter avslutat projekt ska deltagande kommuner och Region Skåne ha ökat sin förmåga att kommunicera känslig information på ett säkert sätt.

Detta material riktar sig till medarbetare och förtroendevalda i skånska kommuner och Region Skåne som önskar få en grundläggande förståelse för Säker Digital Kommunikation (SDK).
Avsändare
Magnus Nurmi
magnus.nurmi@skaneskommuner.se
Kommunikationschef, Skånes Kommuner

Emma Pettersson
emma.pettersson@helseplan.se
Processledare SDK, Helseplan

Projektet SDK drivs av Region Skåne och Skånes Kommuner med stöd av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF).
Region Skåne
Skånes Kommuner
EU-logotyp